Zdravotnická záchranná služba
Zlínského kraje, p.o.

Den linky 155 – čísla, které zachraňuje životy

Sobota 15. 5. bude v České republice Dnem linky 155. Událost má veřejnosti symbolicky připomenout obrovský význam této zdravotnické tísňové linky, na které lze v každém okamžiku požádat o pomoc při akutním ohrožení života či zdraví.

Datum 15. 5. nebyl zvolen náhodně, jde o odkaz na číslo 155, na které se lidé žádající zdravotnickou pomoc dovolají sedm dnů v týdnu a 24 hodin denně z každého místa v České republice. Za loňský rok ošetřily posádky zdravotnických záchranných služeb 1 020 720 pacientů. Denně je to necelých 3 000 lidí, kterým vyrazí zdravotníci na pomoc. Z výjezdových základen napříč republikou tak vyjede posádka v průměru každou půl minutu.

Značně vytížená je linka 155 i ve Zlínském kraji. „Denně na naše operační středisko zavolá v průměru 350 lidí, za celý rok přijmeme více než 127 tisíc hovorů. Jsou to obrovská čísla, která navíc rostou. Například vloni jsme přijali o devět procent více telefonátů než v roce 2019. Počtu hovorů musí odpovídat počty operátorů. Na denní směně jich proto máme pět, na noční čtyři,“ upozornil Josef Valenta, ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje (ZZS ZK).

Zázemí pro operátory přijímající telefonáty na lince 155 se postupně vyvíjelo, a to i v případě ZZS ZK. Původně jej tvořily jeden telefon, tužka, papír a výdejní okénko pro předání informací řidiči v každém z malých výjezdových středisek. Rychle narůstající počet telefonátů si ale vyžádal systémové změny i významné zkvalitnění technického vybavení. „Postupně vznikla okresní operační střediska a následně nás vývoj posunul k vytvoření krajského operačního střediska. Přestože máme nyní k dispozici špičkové vybavení a odpovídající prostory, stále je tato práce nesmírně náročná. Jak z důvodu množství telefonátů, tak především z hlediska zodpovědnosti. Operátoři musí udělat ve velmi krátké chvíli a často s minimem informací správné rozhodnutí, na kterém často závisí život či zdraví pacienta. To je velmi obtížné. Za svou skvělou každodenní práci si naši operátoři zaslouží velký dík,“ vzkázal Dorián Pfeifer, náměstek Lékařské péče ZZS ZK.

Po vytočení čísla 155 je volající během několika sekund spojen s profesionálními zdravotníky na zdravotnickém operačním středisku příslušné zdravotnické záchranné služby, kterých je v republice celkem 14, v každém kraji a v hlavním městě. Dispečeři a dispečerky volajícímu poradí, jak účinně pomoci sobě nebo druhým a v případě potřeby na místo vyšlou posádky záchranné služby.

Jak správně postupovat při pomoci druhým a volání na linku 155?

  • Na prvním místě je bezpečnost samotných zachránců. Než začneme komukoliv pomáhat, vždy je důležité se na pár vteřin zastavit a zamyslet se, jestli nám nehrozí nějaké nebezpečí.
  • Záchrannou službu volejte vždy, když si nejste jistí, zda danou situaci zvládnete vlastními silami. Ne každé volání musí nutně skončit výjezdem záchranné služby, ale třeba „jen“ užitečnou radou.
  • Pokud se rozhodnete pomoc v případě ohrožení zdraví zavolat, vždy vytočte přímo tísňovou linku 155.
  • Nejdůležitější informací, kterou operátor potřebuje vědět, je adresa – tedy místo, kde se nacházíte.
  • Pak přenechejte iniciativu na operátorovi – odpovídejte na otázky, nechte se vést a nikdy nezavěšujte jako první.
  • Nemusíte mít strach, protože i laika dokážou profesionálové na tísňové lince navést k poskytnutí účinné první pomoci. Není to nic těžkého, díky jejich radám zvládne pomoci opravdu každý a nakonec zjistíte, že k záchraně života nepotřebujete víc než svoje dvě ruce.

Zdravotníci všem doporučují, aby si do svých chytrých telefonů nainstalovali bezplatnou aplikaci Záchranka. Jejím prostřednictvím lze v případě nouze odeslat informace o aktuální poloze a zároveň kontaktovat záchrannou službu, což se může ukázat jako neocenitelná věc.

14. května 2021

Další informace:
JUDr. Josef Valenta
Ředitel ZZS ZK
Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, p. o.
tel: 577 056 935

Aktuality - Archív


26. 4. 2024 Nezapomínejte na ochranné pomůcky při sportu


O víkendu slibují zase vyšší teploty, a tak řada z vás už má jistě naplánovanou nějakou sportovní aktivitu. Nezapomínejte...

26. 4. 2024 Duben: Měsíc bezpečnosti. Český rozhlas Zlín si do vysílání pozval naši záchranářku


Naše záchranářka Petra Lidincová byla minulý čtvrtek hostem Českého rozhlasu Zlín. S moderátorem Petrem Vackem si povídali o tom, kdy...

23. 4. 2024 Střet tří kamionů u Komni na Uherskohradišťsku


K dopravní nehodě tří kamionů vyjížděly dnes před 1:30 tři záchranářské posádky, z toho jedna s lékařem, z výjezdových...

23. 4. 2024 Zlínský kraj vybuduje v Luhačovicích základnu pro zdravotnickou záchrannou službu


Dojezdové časy sanitek k pacientům v Luhačovicích, Pozlovicích a dalších dvaceti obcích spádové oblasti se brzy zkrátí. Vedení Zlínského kraje...

20. 4. 2024 Záchrana řidiče po dopravní nehodě v Luhačovicích


K vážné dopravní nehodě v Luhačovicích na Zlínsku dopoledne vyjížděly dvě záchranářské posádky, z toho jedna s lékařem, z výjezdové základny ve Slavičíně. Řidič...

19. 4. 2024 Taktické cvičení – aktivní střelec v Uherském Hradišti


Taktické cvičení složek IZS – střelba na Fakultě logistiky a krizového řízení UTB v Uherském Hradišti. Po útoku na místě...